Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Ideologie křesťanství, Staroslověnské a latinské písemnictví doby románské

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

KĚSŤANSTVÍ A JEHO IDEOLOGIE
Křesťanství se stalo státně uznávaným náboženstvím ve 4. Stol.
Poskytovalo člověku nejen víru v Boha a v posmrtný život ale i názor na uspořádání lidské společnosti. Vypěstovala v člověku naprostou závislost v boží vůli. Tvrdí, že pozemské štěstí je jen pomíjivé a skutečně šťastný je člověk až po smrti.Ideálem křest. Je mučedník nebo poustevník. Do náboženských představ postupně pronikali názory světských vrstev. Vnášejí do liter. původně určené pouze k náboženským účelům více světských prvků, nábož. motivy se začínají pojímat spíše humorně. Silný odpor se projevil proti křest. Odříkání života a tak museli křest. Slevit ze svých ideálů.
Objevovali se žánry jako legendy, duch. písně, modlitby, žalmy, hymny, později vznikalo nábož. drama – formou církevních obřadů.
Jádrem je BIBLE: STARÝ ZÁKON – genesis, tora – hebrejsky
NOVÝ ZÁKON – 4 evangelia, apokalypsa


STAROSLOVĚNSKÉ A LATINSKÉ PÍSEMNICTVÍ DOBY ROMÁNSKÉ
Kníže Rastislav poslal do Byzantské říše pro učitele křest., aby šířily víru v lidem srozumitelném jazyce.
R. 863 přišli na Moravu dva Solunští bratři KONSTANTIN A METODĚJ. Byli velmi vzdělaní a přinesli s sebou části již přeložených nábož. textů. Jazyk nímž učili se nazýval STAROSLOVĚNŠTINA a písmo HLAHOLICE. Vznikali texty prozaické ale i veršované (PROGLAS- předmluva k evangeliu)
Významné legendy obou bratrů jsou spíše životopisy ŽIVOT KONSTANTINŮV A ŽIVOT METODĚJŮV.
V 11. Stol. Začala latinská vzdělanost vytlačovat staroslověnskou. Posledním útočištěm byl Sázavský klášter – Prokop. Staroslov. Liter. v Čechách obsahovala především životy světců. Nejznámější legendou je ŽIVOT A UMU´ˇCENÍ SV. VÁCLAVA A BABIČKY JEHO SV. LUDMILY. V středověké próze vznikají především kroniky. Prvním významným kronikářem byl KOSMAS. KOSMOVA KRONIKA – latinsky. Dalším kronikářem byl PETR ŽITAVSKÝ a jeho ZBRASLAVSKÁ KRONIKA. Nejstarší duch. písní je HOSPODINE POMILUJ NY – plnila úlohu hymny. SVATÝ VÉVODO ČESKÉ ZEMĚ – duch. píseň 12. Stol.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT